Verhalen van het Wereldhuis: training rechten op het werk
Samenwerkingspartner ‘FairWork’ geeft regelmatig voorlichting aan bezoekers van het Wereldhuis over hun rechten en hoe die te bevechten. “Mensen zonder papieren mogen niet werken, maar moeten wel, om te overleven,” zegt Yasmine Fernandez van het Wereldhuis, tevens betrokken bij FairWork. Zij legt uit dat deze mensen kwetsbaar zijn voor mensenhandel en uitbuiting, terwijl hun rechten hetzelfde zijn als die van andere werkenden.
“Mensen zonder papieren die werken, hebben recht op een minimumloon, een maximaal aantal werkuren per dag, uitbetaling van overuren en zwangerschapsverlof,” geeft Yasmine als voorbeelden. Als deze rechten met voeten getreden worden, melden mensen dat vaak niet uit angst om hun baan kwijt te raken of opgepakt te worden door de politie. FairWork neemt namens de persoon zonder papieren contact op met de werkgever om samen een oplossing te zoeken. Mocht dit nodig zijn, gaat een zaak naar de juridische afdeling. Komen ze er dan nog niet uit met een werkgever, dan schakelt de organisatie de Arbeidsinspectie in.
Het Wereldhuis kan mensen zonder papieren in een ongunstige werksituatie laagdrempelig doorverwijzen naar FairWork: “Sinds de training durven bezoekers problemen op de werkvloer nu wel te melden!” besluit Yasmine positief.