Verhalen van het Wereldhuis: internationale Vrouwendag

“Het Wereldhuis is onze rots in de branding,” vertelt Joy. “Zij hebben ervoor gezorgd dat geen enkele ongedocumenteerde uit huis is gegooid omdat ze de huur niet meer konden betalen.” In samenwerking met het Rode Kruis en via moederorganisatie STEK verleende het Wereldhuis financiële ondersteuning en voedselhulp. Joy verblijft zelf sinds 2005 zonder papieren in Nederland. In 2013 stond zij aan de wieg van migrantenorganisatie FILMIS, voor mensen met een Filipijnse achtergrond. Zeven jaar later sloot zij zich ook als vrijwilliger aan bij het Wereldhuis: “Het Wereldhuis helpt waar andere organisaties stoppen zodra blijkt dat iemand geen documenten heeft. Je weet gewoon dat ze er voor je zijn, wat je probleem ook is.”

Naast de ervaringen van huishoudelijk werkers, leverden de migrantenorganisaties een bijdrage aan vrouwendag met traditionele zang en dans. Ook was er aandacht voor wat je kunt doen om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. Joy benoemt nog de hulp van het Wereldhuis waar het ging om testen op Covid en – wanneer het tot een ziekenhuisopname kwam – het bemiddelen zodat de rekening betaald werd. Hoewel Joy – nu weer – haar geld verdient met huishoudelijk werk, geeft haar vrijwilligerswerk voor FILMIS en het Wereldhuis haar de meeste voldoening: “Ik ken de verhalen van mensen zonder papieren en ik weet dat zij een laag zelfbeeld hebben. Het is zo mooi om ze te kunnen helpen!”

Joy zou graag zien dat nog meer vrijwilligers zich aansloten bij het Wereldhuis zodat er vaker dan twee keer per week een spreekuur kan worden gedraaid. Buitenactiviteiten als aanvulling op de evenementen die binnen plaatsvinden, zou zij ook een mooie uitbreiding voor het Wereldhuis vinden: “In ‘team-building-style’,” geeft ze hierbij aan, “waarbij mensen zonder papieren andere mensen uit de buurt ontmoeten, hoewel niet alle ongedocumenteerden dit willen.”

Tot slot verzoekt Joy nog om de organisatie van zwemlessen: “De meeste Filipino’s kunnen niet zwemmen!” besluit ze lachend. Een belangrijke vaardigheid als je aan zee woont, of je nu wel of geen papieren hebt.