Gevangen in schulden
Mevrouw Chu kwam bij Den Haag Wereldhuis via een verwijzing van het Ongedocumenteerdenloket van VluchtelingenWerk Zuidvleugel (onze samenwerkingspartner). Zij klopte aan bij het Wereldhuis omdat zij een schuld had opgebouwd bij een zorgverzekeraar, die zij niet kon (af)betalen. Zij vroeg ondersteuning bij het regelen van haar schulden.
Mevrouw Chu woont sinds een aantal jaar in Nederland. Zij is 34 jaar oud en heeft een dochter van 4 jaar. Sinds 2010 woont zij in bij haar vriend, de heer Chen. Hij heeft een verblijfsvergunning, en werkt bij een Chinees restaurant. Tot juni 2010 heeft mevrouw Chu een tijdelijke verblijfsvergunning gehad. Hierdoor had zij toegang tot alle (basis)voorzieningen, waaronder een ziektekostenverzekering. Sinds haar vergunning is verlopen zijn ook haar rechten op onder meer haar ziektekostenverzekering vervallen. Zij had echter haar verzekering niet opgezegd, waardoor deze gewoon doorliep. Ze was bang om haar verzekeraar in te lichten om haar situatie uit te leggen. Omdat zij geen inkomen meer had en geen andere middelen tot haar beschikking om haar rekeningen te betalen, ontstond er een oplopende schuld. Aangezien zij herhaaldelijk geen gehoor had gegeven aan het verzoek van de verzekeraar tot betaling, had deze een deurwaarder ingeschakeld om de schulden te incasseren.
Er moest snel gehandeld worden. Een groot obstakel in het contact met haar was de taalbarrière. Doordat mevrouwChu amper Nederlands spreekt en begrijpt, kostte het ons veel tijd om de juiste informatie te achterhalen. Uiteindelijk lukte dit door onze communicatie aan te passen door veel door te vragen, samen te vatten en herhalen. Tevens werd een vriend/tolk ingeschakeld om waar nodig te assisteren.
In overleg met mevrouw Chu besloten wij om te beginnen met de meest urgente schulden, een betekend vonnis, dat bij de deurwaarder lag. We legden contacten met de schuldeiser en de deurwaarder. We zijn met haar meegegaan naar een juridisch loket om informatie in te winnen en we hebben contact opgenomen met haar advocaat. Omdat de schulden ook consequenties hebben voor haar vriend besloten wij hem bij het proces te betrekken, vanzelfsprekend in overleg met haar. Hij stemde in een deel van zijn salaris af te staan voor de terug-/afbetaling van haar schulden.
Voor het resterende bedrag klopten we aan bij de Commissie Bijstandszaken (CBZ) van de Diaconie. Verder hebben wij kwijtschelding aangevraagd bij de schuldeiser, gezien haar status. We hebben het hier niet bij gelaten. Naast de financiële kant hebben we mevrouw Chu uitgenodigd bij de themamaaltijd van het Wereldhuis, zodat zij in contact kon komen met anderen, om zo haar netwerk te kunnen verbreden. Daar kwam zij in aanraking met andere bezoekers van het Wereldhuis en medewerkers van Stek. Via dit contact lukte het haar om tegen vergoeding een paar keer mee te helpen in de keuken van de Paardenberg, een locatie van Stek.
Mevrouw Chu kwam herhaaldelijk op afspraak naar het inloopspreekuur van het Wereldhuis. Na een paar weken werd het ons duidelijk dat zij schulden had, die eerder niet op tafel waren gekomen. Vanwege de gebrekkige communicatie, de complexiteit en grootte van de financiële problematiek, besloten wij om haar in contact te brengen met een Chinees sprekende Maatschappelijk Werker, bij het AMW van St. Zebra. We spraken af dat wij gedurende de periode dat zij daar begeleiding krijgt, wij op afstand betrokken zullen blijven.